Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)

   krycipsi1           Naprodej1

Historie

Jezevčíci byli zobrazováni již na stěnách chrámů ve starém Egyptě. Pocházejí z plemene nízkonohých brakýřů. První zmínky o těchto psech, kteří se používali k práci pod zemí, pocházejí z 5.-9. století n.l., v německé literatuře se název „jezevčík“ objevuje v roce 1582. Tito psi byli šlechtěni tak, aby byli pomalejší, lovci je mohli sledovat, a aby snáze pronikali do nor lišek a jezevců. Drsnosrstý jezevčík vznikl z hladkosrstého, přimíšením krve některých teriérů, především Dandie Dinmont teriéra. Dříve byli jezevčíci používáni pouze jako lovečtí psi, v dnešní době se rozšířili jako společenské plemeno, ale jsou stále využíváni i v myslivosti.Jezevčík je krátkonohý pes s dlouhým tělem. Hlava je protáhlá s oválnýma očima, které mají energický výraz a tmavohnědou až černohnědou barvu. Uši jsou dlouhé, široké a vysoko nasazené. Tělo je dlouhé a svalnaté, nad zemí je zdviženo tak, aby byl psovi umožněn volný pohyb. Ocas je mírně zahnutý a je nasazený v linii hřbetu. Jezevčík standardní velikosti má obvod hrudníku 35 cm a výše.

 

Všeobecný vzhled

 Jezevčík je krátkonohý pes s dlouhým tělem. Hlava je protáhlá s oválnýma očima, které mají energický výraz a tmavohnědou až černohnědou barvu. Uši jsou dlouhé, široké a vysoko nasazené. Tělo je dlouhé a svalnaté, nad zemí je zdviženo tak, aby byl psovi umožněn volný pohyb. Ocas je mírně zahnutý a je nasazený v linii hřbetu. Jezevčík standardní velikosti má obvod hrudníku 35 cm a výše.Drsnosrstý jezevčík má krátkou, rovnou srst s hustou podsadou. Na tvářích je srst delší a vytváří kníry, což je dědictví po Dandie Diamond teriérovi. Drsnosrstý jezevčík má většinou barvu divočáka.

 

Typy

Rozeznáváme devět samostatných plemen jezevčíků, u nás jsou řazeni do plemen šesti. Rozdělují se podle dvou znaků, podle velikosti a typu srsti. Podle typu srsti známe jezevčíka hladkosrstého, dlouhosrstého a drsnosrstého. Každého z nich potom ve standardní, trpasličí a králičí velikosti. U nás se králičí a trpasličí jezevčíci legálně mezi sebou kříží, proto jsou děleni jen do šesti skupin.

 

Drsnosrstý jezevčík má krátkou, rovnou srst s hustou podsadou. Na tvářích je srst delší a vytváří kníry, což je dědictví po Dandie Dinmont teriérovi. Drsnosrstý jezevčík má většinou barvu divočáka.

 

Povaha

Drsnosrstý jezevčík je ostřejší povahy, je odvážný a ostražitý, milý a hravý a má smysl pro humor.



Společenská charakteristika

Pro všechny typy jezevčíků je na prvním místě jejich rodina. V přítomnosti cizích lidí se chovají rezervovaně a většinou je ignorují.  S ostatními psy vycházejí jezevčíci dobře, i když někdy se mohou projevit jako odvážlivci, kteří si troufají na větší psy, než jsou sami. Vzhledem k jejich loveckému původu se nedoporučuje chovat současně s jezevčíkem další drobná domácí zvířata. Soužití s kočkou je možné, pokud si na ni pes zvykne již v mládí, nikdy z nich však nebudou nijak zvlášť dobří kamarádi.

 

Vztah k dětem

Pokud má tento pes z mládí dobré zkušenosti s dětmi, a je na ně navyklý, vychází s nimi dobře, a nebývají většinou žádné problémy.



Výchova

Vzhledem k tomu, že jezevčík je tvrdohlavý, sebejistý a samostatný pes, jeho výchova musí být důsledná. Je inteligentní a dobře se učí, přesto vás při výchovných pokusech může zmást svými šaškárnami a humorem. Výchova dlouhosrstého jezevčíka je snadnější, než výchova jeho krátkosrstých příbuzný. Přesto i u tohoto typu je nutná důslednost a trpělivost. Jezevčíci velmi špatně nesou, pokud si myslí, že jsou nespravedlivě trestáni, a dokážou být velmi houževnatí, pokud chtějí něco, co mu zakazujete. Při správném přístupu se toho dokážou hodně naučit, ale nebudou nikdy otrocky poslouchat každý příkaz.



Držení

Jezevčíky je možné chovat jak v městském bytě, tak i na venkově. Nejvhodnější do města je dlouhosrstý jezevčík. I krátkosrsté typy se však dobře přizpůsobí životu ve městě.



Pracovní využití

Drsnosrstý jezevčík je nejvíce rozšířený a u myslivců nejoblíbenější. Má velmi dobré pracovní schopnosti a je dobrý barvář i norník.



Pohyb

Jezevčíci potřebují poměrně hodně pohybu. Pokud je necháte volně běhat, pamatujte na jejich lovecké pudy, mohou převládnout a jezevčík vám může utéct. Dlouhá páteř jezevčíků by neměla být zatěžována chozením do schodů.



Péče

U drsnosrstého jezevčíka je nutné trimování, které se provádí asi dvakrát ročně. Také je nutné zastřihnout chlupy mezi polštářky na tlapkách. Při koupání je nutné použít kvalitní přípravky, určené speciálně pro psy. Je nutné dbát na čistotu uší a drápky udržovat krátké. Jezevčíci mají s přibývajícím věkem sklon k přibývání na váze, není tedy dobré je překrmovat.



Využití ke hlídání

Jezevčík je odvážný a ostražitý pes, který každého nevítaného hosta ohlásí výrazným a hlasitým štěkáním.



Nejčastější onemocnění

"Obrna jezevčíků; Cushingův syndrom; hluchota; epilepsie; spondylóza páteře; nekostnatění chrupavek; Von Willebrandova nemoc; zkřivení horní čelisti"



Dovětek pro budoucí majitele

Věnujte jezevčíkovi mnoho lásky a trpělivosti při jeho výchově, dovolte mu rozvinout jeho lovecké nadání a připravte pro něj mnoho aktivit, bude vám šťastným a oddaným přítelem po celý život.

 

Zdroj: eFauna

 
Copyright © 2024. Vivesbohemia.cz - chov a výcvik loveckých plemen. Designed by 4feet.cz